Zoeken

Villa Calicantus

De kleinste wijnproducent van Bardolino

Villa Calicantus is de kleinste wijnproducent van Bardolino met een 1,2 hectare aan wijngaard, de hoogst gelegen in de regio, omringd door olijfbomen en kleine bossen. Op een twee kilometer van het Gardameer beheren zij het land volledig biodynamisch en maken natuurlijke wijnen; er wordt in de kelder niets toegevoegd en ook niet gefilterd of geklaard met als resultaat een de optimale natuurwijn.

Je geloofd gewoon niet wat je proef..... zo heerlijk zuiver, sappig, complex en onvoorstelbaar verleidelijk. Eerst Napels zien en dan sterven?.... ha! zeker niet voordat je dit geproefd hebt.

Villa Calicantus Soracuna vino rosso
Artikelnummer16025
Villa Calicantus, de mooiste natuurwijnen

Villa Calicantus Soracuna vino rosso

Op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Villa Calicantus Soracuna vino rosso
Villa Calicantus Sollazzo - Frizzante Colfondo
Artikelnummer16019
Villa Calicantus, de mooiste natuurwijnen

Villa Calicantus Sollazzo - Frizzante Colfondo

Goed op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Villa Calicantus Sollazzo - Frizzante Colfondo
Villa Calicantus Chiar‘otto
Artikelnummer16020
Villa Calicantus, de mooiste natuurwijnen

Villa Calicantus Chiar‘otto

Goed op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Villa Calicantus Chiar‘otto
Villa Calicantus Bardolino Superiore
Artikelnummer16022
Villa Calicantus, de mooiste natuurwijnen

Villa Calicantus Bardolino Superiore

Op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Villa Calicantus Bardolino Superiore
Villa Calicantus Bardolino Avresir 2016
Artikelnummer16026
Villa Calicantus, de mooiste natuurwijnen

Villa Calicantus Bardolino Avresir 2016

Op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Villa Calicantus Bardolino Avresir 2016

Villa Calicantus, natuurwijn the next level!

Villa Calicantus ligt in Calmasino, een klein dorpje aan de oostelijke oever van het Gardameer, het grootste meer van Italië. Eigenaar en wijnmaker Daniele Delaini's eerste vintage was 2011, hoewel de geschiedenis van zijn familie hier, in de Bardolino Classico-zone, ver teruggaat.

In 1860 richtte zijn overgrootvader de wijnmakerij op, met de kelder in het nabijgelegen Lazise. In 1920 erfde zijn grootvader het en bouwde de kelder op de huidige locatie in Calmasino in 1923. In de loop der jaren werd de familie een van de grootste producenten van Bardolino, maar met de dood van Daniele's grootvader in de vroege jaren 1970, kwam de relatie van zijn familie met de wijnbouw en het wijnmaken tot stilstand: ze woonden in de "grote stad" van Verona en kwamen slechts af en toe in de zomer naar Calmasino, en zo raakte de villa uiteindelijk in een staat van verlatenheid.

Na een periode in het bankwezen en "pogingen" om Italiaanse wijn te verkopen in Parijs, keerde Daniele terug naar zijn geboorteland toen hij Villa Calicantus erfde van een tante. Haar lievelingsbloem was de calicantus (latijnse naam: chimonathus), een bloeiende boom die bloeit tussen december en februari. Daniele begon met 1 hectare wijnstokken rond de villa en maakte, met de kelder van de villa in verval, de wijn in een nabijgelegen garage. Zijn familie was in het verleden een van de grootste telers van Bardolino en in 2011 werd hij de kleinste.

De bijna veertig jaar durende kloof in de betrokkenheid van zijn familie bij wijn bleek cruciaal te zijn voor Daniele's filosofie: ze misten de 'industriële/chemische conversie' volledig, evenals de ongelukkige conversie van de appellatie uit een historische zone die soulvolle, licht-tot-medium wijn produceerde tot krachtige en vaak langlevende wijnen, naar een plaats van massaproductie voor toeristen die zo min mogelijk willen uitgeven aan een fles.

Daniele herinnert zich vaten, niet alleen in de kelder van zijn grootvader, maar over de hele appellatie. Hij herinnert zich Bardolino als een wijn die iemands hart en verstand waardig is, misschien anders dan de beroemde wijnen van het nabijgelegen Valpolicella en zijn meer bergachtige, kalkrijke/vulkanische profiel en het gebruik van appassimento, maar niet minder expressief voor zijn plaats: een zachtere, mooiere wijn die een afspiegeling is van lagere hoogten, morene bodems en een klimaat dat gematigd wordt gehouden door het Gardameer.

Tegenwoordig bewerkt hij 6 hectare op enkele van de hoogste locaties in de appellation. Vijf van de zes hectare zijn beplant met pergola's, waarvan er veel in 1965 zijn aangeplant. Hij overweegt een Demeter-certificering te halen. Zijn opbrengsten zijn 1/2 tot 1/3 van de toegestane limiet voor Bardolino, en hij rijpt zijn wijnen langer dan wie dan ook in de appellatie. Hij restaureerde de verlaten villa, waar hij nu woont met zijn vrouw, Chiara, en hun jonge dochter, Anna.

Een paar jaar hadden ze daar ook een bed and breakfast, maar het was teveel om bij te houden tegelijk met de wijnbereiding. Ook de oude kelder is gerestaureerd en Daniele heeft zijn minuscule ruimte gevuld met betonnen en gebruikte vaten. Hij maakt 5 verschillende wijnen - in totaal 30.000 flessen - een aanzienlijke stijging sinds 2011, maar nog steeds een van de kleinste operaties in het gebied. Daniele's missie was om een ​​pad voorwaarts te vinden door terug te keren naar het verleden van Bardolino, en we zijn verheugd om deze speciale wijnmakerij in ons portfolio te verwelkomen.