Herdade do Portocarro
A passion for distinction
De filosofie van Herdade do Portocarro is om wijnen van onbetwistbare kwaliteit te maken. Hun wijngaard van 18ha profiteert van een uniek klimaat, omdat het wordt beïnvloed door de Atlantische bries en de hitte van de vlakten van Alentejo. De eigenaar en wijnmaker, José da Mota Capitão, geïnspireerd door de principes van de biologisch-dynamische wijnbouw herstelt uitgestorven inheemse druiven en experimenteert met de klassieke Portugese variëteiten, met wijnen van uitzonderlijk karakter, balans en gratie. enomineerd in 2015 en bekroond in 2016 "Portugese wijnproducent van het jaar" door het zeer gerespecteerde Portugese wijnmagazine "Wine - Essencia do Vinho", wordt Herdade do Porto altijd beoordeeld bij de beste wijnproducenten in Portugal.
Historie Herdade do Portocarro:
"Toen ik aankwam [bij Herdade do Portocarro] was alles heel oud". Voltijds boer en ambachtsman naar keuze, produceert José Mota Capitão al 31 jaar rijst, op 70 hectare grond. Hij was een pionier in goede praktijken voor bodembehoud en begon zich in 2015 toe te leggen op carolino-rijst, in het belang van het Portugese culinaire compendium.
José Mota Capitão, geboren in Lissabon, studeerde landbouwkunde aan het Instituto Superior Agrário in Lissabon. Toen hij 23 werd, al landbouwingenieur, ging hij voor een multinational werken. Vijf jaar later, begin jaren negentig, kreeg hij de kans om Herdade do Portocarro te kopen, in São Romão do Sado, in de gemeente Alcácer do Sal, een landgoed van 140 hectare, waar rijst- en wijnproductie deel uitmaakten van de oogst.
De eerste stappen werden gezet in de rijstproductie, beperkt tot 70 hectare, maar de bezorgdheid over het milieueffect bepaalde in 2001 de verandering van strategie in de teelt van dit product. "Ik was een pionier in het zaaien van droge rijst, zonder ondergelopen bedden", om de watervoorraden te minimaliseren. Het tweede punt heeft te maken met directe inzaai, "een culturele praktijk waarbij we rijst zaaien op het stro van de vorige oogst", om het om te zetten in organisch materiaal voor de volgende inzaai.
In overeenstemming met het respect voor de natuur is geïntegreerde productie de steunpilaar voor rijst op deze boerderij. "De impact is zo klein mogelijk, om de fauna en flora en onze voedselgezondheid te beschermen", voegt José Mota Captain eraan toe, in het kader van de regels die in Europa zijn opgelegd met betrekking tot dit onderwerp, dat verband houdt met het respect voor het ecosysteem en de consument, maar ook met de herkomst van de rijst.
De productie van carolino- en langkorrelige rijst, elk met verschillende kenmerken en smaken, is vooruitgegaan. "Carolino-rijst is wat in Portugal altijd al werd geconsumeerd, maar er is veel werk voor nodig. Daarom kiezen vrouwen na een dag werken liever voor de langkorrelige, die sneller te koken is, maar je kunt er alleen droge rijst van maken." Deze realiteit was doorslaggevend in de verandering van plannen van José Mota Capitão met betrekking tot de rijstsoort die hij in zijn portefeuille wil houden.
In 2015 verliet hij de langkorrelige rijst, "die geen enkel gastronomisch belang vertegenwoordigt", ten gunste van carolino, de gekozen voor romige rijst. Er zijn drie variëteiten, waarover José Mota Capitão een punt maakt door te verwijzen naar de juiste doeleinden: "Bomba, geschikt voor paella; Ronaldo, om risotto, witte rijst en rijstpudding mee te maken; en Centauro, om onder andere sushi mee te maken".
Bij Herdade do Portocarro wordt de rijst begin mei gezaaid, met behulp van een trekker en zaaimachine, en de oogst vindt plaats in oktober, met de maaidorser. Eenmaal geoogst hebben de bonen ongeveer 20% vochtigheid, daarom gaan ze in een droger, die via hete lucht de vochtigheid terugbrengt tot 14%. "Op die manier is het stabiel. Daarna wordt het opgeslagen in het magazijn, waar het twee tot drie maanden blijft, beschermd door de schors." Na deze periode "gaat het naar de machine, die de schors verwijdert en het zachtjes wit maakt", zegt José Monta Capitão, verwijzend naar een kleine dienstverlener in de regio. "Het wordt verpakt en gaat terug naar de herkomst."
Naast rijst staat José Mota Capitão bekend om zijn wijnen. "Ik produceer 100.000 flessen per jaar en heb 20 hectare wijngaarden". Bij de rode rassen richt hij zich meer op Touriga Franca, Touriga Nacional en de buitenlandse Sangiovese, terwijl Galego Dourado, Serceal en Arinto in de lijst van witte druivenrassen voorkomen.
Onlangs werd hij een producent van Barbela (barbelen). Ik heb 12 hectare, maar nu wil ik naar 25." Het malen vindt plaats bij Paulino Horta meel, in Alenquer, in machines die zijn uitgerust met stenen molenstenen, om de voedingswaarde van deze grondstof, die zeer populair is bij het maken van brood, niet aan te tasten. "Ik vind dat we moeten denken aan de consument en de kwaliteit van de producten, ten gunste van de gezondheid van de mensen."
De rijst, verkrijgbaar onder het merk Loverice, wordt verkocht bij Herdade do Portocarro, maar ook via Qual House, een distributiebedrijf, "dat hoogwaardige producten verkoopt voor het horecakanaal" en zijn wijndistributeurs.