Zoeken

Aureto

Het wijnhuis Aureto in het hart van de Luberon staat voor hoge kwaliteit, duurzame teelt en het gebruik van biodynamische wijnbouwtechnieken. Een breed scala aan cuvées, waarvan vooral onze roséwijnen opvallen, hebben vele prijzen gewonnen in nationale en internationale wedstrijden. Samen met Hotel "Coquillade" behoren wij tot de toonaangevende culinaire en gastronomische etablissementen in de Provence.

Wijngaarden


Aureto bewerkt momenteel zo'n 30 hectare grond. 17 hectare liggen in de omgeving van Hotel Coquillade bij Gargas. De andere wijngaarden liggen bij de mooie dorpjes Gordes en Oppède. De verschillende grondsoorten maken het mogelijk om een reeks druivenrassen te verbouwen, waaronder Syrah, Grenache en Cinsault, maar ook de minder bekende Caladoc, Marselan en Chenanson. Deze diversiteit biedt de mogelijkheid om expressieve wijnen te creëren die de schoonheid van de natuur perfect weerspiegelen. Dankzij het werk van het hele Aureto team hebben de wijnen een groot aantal prestigieuze nationale en internationale prijzen gewonnen en staan ze in de beste Franse en internationale wijngidsen. In de toekomst zal het assortiment zich concentreren op roséwijnen, met witte en rode wijnen als aanvulling op het portfolio. In 2020, nadat de zonen van Andreas Rihs het wijnhuis hadden overgenomen, werd een fundamentele koerswijziging ingeluid:

- In september 2021 werd Aureto een van de eerste wijnhuizen in Zuid-Frankrijk die klimaatneutraal ging. Elke CO2-uitstoot wordt onder de loep genomen om deze te minimaliseren. Zo worden bijvoorbeeld nieuwe lichtere flessen gebruikt om het gebruik van grondstoffen en de uitstoot van vrachtvervoer te verminderen. De omschakeling naar hernieuwbare energie is opgevoerd en de toeleveringsketen is geoptimaliseerd met het oog op CO2-neutraliteit.
- Het hele productieproces is overgeschakeld op biologische wijnbouwmethoden. Een humusrijke bodem en biodiversiteit in de wijngaarden zijn belangrijke vereisten voor de productie van karaktervolle kwaliteitswijnen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het gebruik van herbiciden en insecticiden, alsmede synthetische gewasbeschermingsmiddelen en mechanische bewerking van de bodem achterwege worden gelaten. Dit alles is een voorwaarde voor de biologische certificering die Aureto in 2022 wil behalen.
- Bovendien is Aureto van plan zijn eigen compost en koolstofproductiezone op basis van planten te creëren. De aanleg van een permacultuurtuin direct in de wijngaard ondersteunt de inspanningen om de biodiversiteit en de regionale zelfvoorziening naar een hoger niveau te tillen. De zorg voor deze gebieden samen met sociaal principiële verenigingen en instellingen wordt volledig ondersteund.

Aureto Aphélie Rosé
Artikelnummer36021
Goed op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Aureto Aphélie Rosé
Aureto Aphélie Rouge
Artikelnummer36023
Op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Aureto Aphélie Rouge
Aureto Aphélie Blanc
Artikelnummer36022
Op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Aureto Aphélie Blanc
Aureto Elyo Rosé
Artikelnummer36024
Beperkt op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Aureto Elyo Rosé
Aureto Elyo Blanc
Artikelnummer36025
Beperkt op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Aureto Elyo Blanc
Aureto Elyo Rouge
Artikelnummer36026
Beperkt op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Aureto Elyo Rouge
Aureto Solale Rosé
Artikelnummer36027
Op voorraad
Prijs per fles
Verkoopeenheid doos (6 flessen)
Aureto Solale Rosé

De historie

Provence liefhebber Andreas Rihs nam het wijnhuis in 2006 over. Een nieuw tijdperk begon toen het werd omgedoopt tot Aureto, wat "lichte bries" betekent in het Provençaalse dialect. Andreas Rihs creëerde met het wijnhuis en zijn Hotel "Coquillade" een unieke plek. Daar kunt u de rust van het prachtige landschap, het licht, de zon, de gastvrijheid en de unieke Zuid-Franse levenswijze met al uw zintuigen ervaren.

Wijn is een essentieel element van dit gebied, vooral de rosé die zo prachtig aansluit bij de Zuid-Franse savoir-vivre. Deze collectie rosé, witte en rode wijnen behoort tot het beste wat de Provence te bieden heeft. Vanaf het begin was het doel om wijn van hoge kwaliteit te produceren. De wijnstokken zijn verzorgd om expressieve druiven te produceren. Ook werd een nieuwe wijnkelder gebouwd om een optimale werkomgeving te creëren.

Na het overlijden van Andreas Rihs in 2018 hebben zijn zonen Oliver en Tobias Aureto draaiende gehouden met als doel het tot een van de toonaangevende wijnhuizen in de Luberon te maken.

Klimaatneutrale en duurzame landbouw


Aureto is het eerste klimaatneutrale wijnhuis van de Luberon! Als wijnboeren staat duurzame wijnbouw centraal in de mentaliteit van het team. Bij Aureto zijn twee dingen belangrijk: zo milieuvriendelijk mogelijk werken en een duurzame bedrijfsvoering opzetten, nu en in de toekomst.

Daarbij staat het tegengaan van klimaatverandering centraal in het werk. Aureto ziet de volgende verantwoordelijkheden in zijn rol als wijnmaker: het aanpakken van de emissies die worden gegenereerd, het kwantificeren van de effecten die het wijnhuis heeft op het klimaat en het nemen van de juiste maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen ter plaatse zoveel mogelijk te verminderen en te compenseren.

Het wijnhuis is sinds 2021 klimaatneutraal. Samen met het adviesbureau AIM - Advice in Motion GmbH is een project uitgevoerd om de koolstofvoetafdruk te meten aan de hand van internationale normen van het broeikasgasprotocol.

Voor het kalenderjaar 2020 kwam de totale klimaatvoetafdruk van Aureto uit op 181,6 ton gegenereerde CO2-broeikasgasemissies. Dit komt neer op ongeveer 500 gram CO2-uitstoot per fles wijn van 2020. Maar Aureto laat het daar niet bij. Ze gaan door op een consistente weg naar beperking van de klimaatverandering. Maatregelen om de uitstoot in de komende jaren gestaag te verminderen zijn al geïmplementeerd:

- Kiezen voor lichtere glazen flessen
- Een focus op regionale leveranciers om de transportafstanden te beperken
- Overschakeling op minder schadelijke koelmiddelen
- Consolidatie van werkprocessen en afgelegde afstanden in de wijngaard
- Overschakeling op groene stroom
- Kiezen voor klimaatneutrale verzendoplossingen voor uitgaande zendingen

Klimaatneutraliteit is bereikt door de resterende onvermijdelijke uitstoot van broeikasgassen te compenseren met projecten ter beperking van de klimaatverandering die voor het eerst in 2020 zijn uitgevoerd. In totaal werd 200 ton CO2-uitstoot gecompenseerd door twee boomplantprojecten in Oeganda en Uruguay. De projecten hebben internationaal erkende certificaten voor projecten ter beperking van de klimaatverandering: Gold Standard en VCS.

Met deze maatregelen ter beperking van de klimaatverandering neemt Aureto zijn verantwoordelijkheid om zorgvuldig en milieuvriendelijk om te gaan met natuurlijke hulpbronnen. Een gestage verbetering van de klimaatvoetafdruk zal worden bereikt door verdere omzeiling en vermindering van emissies en compensatie van onvermijdelijke broeikasgasemissies. Dit zal worden gerealiseerd om nu en tot ver in de toekomst klimaatneutraal wijn te produceren.

Daarom wordt de koolstofvoetafdruk in 2022 opnieuw gemeten. Zo kan worden nagegaan hoe effectief de maatregelen ter beperking van de klimaatverandering zijn geweest. Aureto kan ook onvermijdelijke broeikasgasemissies compenseren door middel van erkende, gecertificeerde projecten ter beperking van de klimaatverandering.

De beperking van de klimaatverandering is een centraal onderdeel van de uitgebreide duurzaamheidsstrategie voor het wijnbedrijf. Deze omvat andere aspecten en stelt doelen met betrekking tot innovatieve, duurzame ontwikkeling.