Aureto
Het wijnhuis Aureto in het hart van de Luberon staat voor hoge kwaliteit, duurzame teelt en het gebruik van biodynamische wijnbouwtechnieken. Een breed scala aan cuvées, waarvan vooral onze roséwijnen opvallen, hebben vele prijzen gewonnen in nationale en internationale wedstrijden. Samen met Hotel "Coquillade" behoren wij tot de toonaangevende culinaire en gastronomische etablissementen in de Provence.
Wijngaarden
Aureto bewerkt momenteel zo'n 30 hectare grond. 17 hectare liggen in de omgeving van Hotel Coquillade bij Gargas. De andere wijngaarden liggen bij de mooie dorpjes Gordes en Oppède. De verschillende grondsoorten maken het mogelijk om een reeks druivenrassen te verbouwen, waaronder Syrah, Grenache en Cinsault, maar ook de minder bekende Caladoc, Marselan en Chenanson. Deze diversiteit biedt de mogelijkheid om expressieve wijnen te creëren die de schoonheid van de natuur perfect weerspiegelen. Dankzij het werk van het hele Aureto team hebben de wijnen een groot aantal prestigieuze nationale en internationale prijzen gewonnen en staan ze in de beste Franse en internationale wijngidsen. In de toekomst zal het assortiment zich concentreren op roséwijnen, met witte en rode wijnen als aanvulling op het portfolio. In 2020, nadat de zonen van Andreas Rihs het wijnhuis hadden overgenomen, werd een fundamentele koerswijziging ingeluid:
- In september 2021 werd Aureto een van de eerste wijnhuizen in Zuid-Frankrijk die klimaatneutraal ging. Elke CO2-uitstoot wordt onder de loep genomen om deze te minimaliseren. Zo worden bijvoorbeeld nieuwe lichtere flessen gebruikt om het gebruik van grondstoffen en de uitstoot van vrachtvervoer te verminderen. De omschakeling naar hernieuwbare energie is opgevoerd en de toeleveringsketen is geoptimaliseerd met het oog op CO2-neutraliteit.
- Het hele productieproces is overgeschakeld op biologische wijnbouwmethoden. Een humusrijke bodem en biodiversiteit in de wijngaarden zijn belangrijke vereisten voor de productie van karaktervolle kwaliteitswijnen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het gebruik van herbiciden en insecticiden, alsmede synthetische gewasbeschermingsmiddelen en mechanische bewerking van de bodem achterwege worden gelaten. Dit alles is een voorwaarde voor de biologische certificering die Aureto in 2022 wil behalen.
- Bovendien is Aureto van plan zijn eigen compost en koolstofproductiezone op basis van planten te creëren. De aanleg van een permacultuurtuin direct in de wijngaard ondersteunt de inspanningen om de biodiversiteit en de regionale zelfvoorziening naar een hoger niveau te tillen. De zorg voor deze gebieden samen met sociaal principiële verenigingen en instellingen wordt volledig ondersteund.